zaterdag 27 april 2013

Wist je dat... #2 Cosmetica in de oudheid

Het is weer tijd voor een Wist je dat... Deze keer gaat het over Cosmetica in de oudheid. Ik wil het deze keer wat uitgebreider doen dan gewoonlijk in deze rubriek, omdat het een groot onderwerp is waar veel over te schrijven is.

Vroeger, honderden jaren terug, wilden mensen er ook al mooi uit zien en zichzelf verzorgen. Niet altijd, denk maar eens aan de Middeleeuwen waar hygiëne en verzorging ver te zoeken was, maar wel bijvoorbeeld bij de Romeinen, Grieken en Egyptenaren. Zij zijn de grote voorlopers van make-up. De echte trendsetters kun je wel zeggen, want wij gebruiken veel van hun foefjes en tricks nog steeds.

De Egyptenaren, Romeinen en Grieken zijn er mee begonnen tussen de tweede eeuw voor Christus (dus voor het jaar 0) tot en met de vierde eeuw na Christus.

De Grieken
De Grieken waren niet zuinig met hun zelfgemaakte make-up en verzorgingsproducten. Van zichzelf waren zij al mooi met hun amandelvormige ogen, rechte neus en olijfkleurige huid en dat wilden zij dan ook graag accentueren. De rijke Griekse vrouwen beschilderden hun wangen en lippen rood, aarde-rood of roze met kersensap. Het gezicht maakten zij wit, de wenkbrauwen waren donker en ze maakten een schaduw op de oogleden. Soms werden de haren in een rode kleur geverfd wat toen erg in de mode was.
De Griekse geneesheer Hippocrates, die 400 jaar voor Christus leefde, was een groot voorstander van gezondheid en hygiëne. Hij maakte zalven en parfums van kruiden, rozen, muskus, olijven en olie uit citrusvruchten.
De Romeinen
De Romeinen waren vooral van het baden. Denk aan de badhuizen en de thermen. Zij wilden, net als de Grieken, schoon zijn en lekker ruiken. Daarvoor hadden zij slaven die hen hielpen met het wassen en die het hen gemakkelijk maakten in bad (op verschillende manieren). 

De Egyptenaren
Make-up werd voor het aller eerst vermeld in de geschriften van de Egyptenaren. Zij gebruikten bijvoorbeeld henna, gele en rode oker, kopersulfaat, grafiet en malachiet en andere puur natuurlijke producten vermengd met olie en/of water. Deze mengseltjes brachten zij aan op hun gezicht en soms ook op andere lichaamsdelen. Make-up bij de Egyptenaren had ook nog een andere functie dan mooi zijn, namelijk bescherming tegen de zon en opwaaiend zand.

Wist je dat...

1. Het woord cosmetica afstamt van het Latijnse woord Cosmetae. Dat was de naam voor de slaven die de rijke Romeinen moesten helpen baden.

2. Cleopatra, de beroemdste farao van Egypte, geplette karmijnkevers gebruikte om haar lippen rood te maken.

3. Het ook voor de mannelijke Romeinen, Grieken en Egyptenaren de gewoonte was om zich op te maken.

4. De Egyptenaren ook de doden opmaakten om de doden gezond en levendig te laten lijken, zodat zij in het Hiernamaals weer gezond, levendig en mooi konden verder leven.

5. Het baden van Grieken en Romeinen meestal gemeenschappelijk gedaan werd. Badhuizen en thermen waren ontmoetingsplekken en naast het wassen ook bedoeld voor gezelschap.

6. Het voor de Griekse vrouwen normaal was om hun haren blauw te verven.

7. De Griekse godin Venus het schoonheidsidool was voor de vrouwen en de Griekse god Adonis voor de mannen.

8. De Germanen het gebruik van make-up overgenomen hebben van de Romeinen, maar dit later verboden werd toen het christendom op kwam.

9. De Egyptenaren een rode kleur nagellak gebruikten om de rang van iemand te bepalen. Hoe feller de kleur was, hoe hoger de rang.

10. Romeinen wilden graag een blanke huid hebben en gebruikten daarvoor kalkpoeder en witte lood dat giftig was.1 opmerking: