donderdag 25 april 2013

Personal: mijn opleiding

Misschien hebben jullie al gemerkt dat ik de laatste week wat minder aan het bloggen ben. Dat heeft een reden. Ik zit de laatste tijd een beetje met mezelf in de knoop, want er zitten grote veranderingen aan te komen: ik zit er namelijk aan te denken om te stoppen met mijn huidige opleiding. 
Ik doe op dit moment de opleiding Sociale Zekerheid op MBO4. Van september 2012 tot en met januari 2013 heb ik het eerste anderhalf jaar van deze opleiding in een half jaar gedaan en in februari 2013 ben ik ingestroomd in het tweede jaar. 
In het tweede jaar worden we echt klaargestoomd tot dienstverlener van de Sociale Zekerheid. Dit wil zeggen dat je continue bezig bent met regels, wetten, uitkeringen en berekeningen daarvan. Met deze opleiding kun je bijvoorbeeld werken bij de Sociale Zaken van de gemeente of bij het UWV.

Ik kom er nu achter dat dit totaal niet is wat ik wil. Ik had verwacht met deze opleiding dat ik meer de "warme" kant van het sociale zekerheidsstelsel zou krijgen, namelijk richting maatschappelijk werk, pedagogische hulpverlening, maar dat is het niet.
Ik voel me niet op mijn plek en ik voel me er erg rot bij. Ik hoef nog maar 1 jaar waarvan een half jaar fulltime school en een half jaar fulltime afstudeerstage, maar de dagen op school vallen me nu al behoorlijk zwaar. Al die wetten, regels en uitkeringen interesseren mij helemaal niet en het berekenen daarvan nog minder. 
Ik zit nu dus in dubio: deze opleiding af maken terwijl ik er iedere dag met een lang gezicht naar toe ga? Ik moet hard werken om het grote hoofdvak juridisch te halen, want ik ben er heel erg slecht in en ik vind het vreselijk saai. De rest van de vakken draaien om dat vak heen en alles wat we doen heeft met die uitkeringen, regels en wetten te maken. Of moet ik stoppen met deze opleiding en een opleiding gaan doen die mij wel ligt en die ik wel leuk vind? Ik wil namelijk ontzettend graag grondstewardess worden. Dat is al jaren lang een droom van me, maar ik durfde het eerst niet.

Er zitten aan beide keuzes gigantische voor- en nadelen aan. Ik heb alleen een HAVO diploma en als ik stop met deze opleiding, heb ik nog steeds geen andere diploma. Stel dat de (deeltijd) opleiding als grondstewardess niet lukt of als ik later ooit ontslagen word om wat voor reden dan ook, wat heb ik dan?
Aan de andere kant: Ik denk echt dat grondstewardess iets voor mij is en dat daar mijn hart ligt. En het is heel zwaar om alsnog een jaar deze opleiding te doen als ik het zo vreselijk saai en oninteressant vind. Dit is absoluut niet het beroep wat ik later wil doen. Ik wil geen sociale zekerheid medewerkster worden.
Maar ja, het is nog maar een jaartje. Wel duurt een jaar erg lang als je het vreselijk saai vindt en iedere dag met tegenzin gaat en alleen maar naar het moment uitkijkt om weer naar huis te kunnen gaan.

Morgen heb ik een gesprek op school met een decaan om een goede keuze te kunnen maken. 

Heb jij in dezelfde soort situatie gezeten? Wat zou jij in mijn geval doen? Je hart volgen, of toch maar dat laatste jaar af maken?

3 opmerkingen:

 1. Kan je je niet nu inschrijven bij interne stewardessenopleidingen bij vliegtuigmaatschappijen? En als je daar wordt aangenomen weet je zeker dat stoppen kan. En anders zou ik goed nadenken, alles op een rijtje zetten en bedenken of je het waard vind om nog een jaar elke dag met tegenzin naar school/stage te gaan terwijl je hart bij iets anders legt.

  Ik twijfelde na mijn eerste half jaar ook en heb toen alles op een rijtje gezet en veel gesprekken met mijn ouders en schoolbegeleider gehad. Bij mij was de conclusie dat een deel van de opleiding me niet lag, maar de rest wel en ik ben, daar ben ik nu heel blij mee, doorgegaan. Dus ik raad je vooral aan om met veel mensen te praten, alls eens goed op te schrijven en de opties voor een grondstewardessencarriere uit te zoeken.

  Succes!

  Xx Alex

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie!
   Ja ik ben op dit moment bezig met het uitzoeken hoe de opleiding tot grondstewardess precies in elkaar zit; wat de voorwaarden zijn, hoe lang die studie duurt, of het deeltijd of voltijd is, hoe en waar ik me moet inschrijven. Ik heb een mail gestuurd naar het bedrijf dat voor vacatures voor grondstewardessen zorgt op Eindhoven Airport (dat is het dichtst bij) met deze vragen, maar ik wacht nog op antwoord.
   En daarnaast ben ik inderdaad alle voor en tegens aan het opschrijven en met elkaar aan het vergelijken.

   Verwijderen
 2. Je moet doen wat je leuk vindt want het ziet er naar uit dat je tot je 70e doormoet. Wel zou ik als ik jou was eens een dagje met grondstewardes willen meekijken om erachter te komen of dat dan wel is wat ik wil. En misschien ook wel kijken naar baanperspectief, is er een baan te vinden als stewardes, want je wilt natuurlijk ook niet leren voor niets. Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen