dinsdag 17 juli 2012

It's all about the attitude

Dat is mijn motto. In wat voor geval dan ook: wanneer je jezelf niet mooi vindt, wanneer je voor je gevoel gefaald hebt, wanneer je in een moeilijke periode zit, wanneer je je sterk en overeind moet houden, wanneer je verantwoordelijkheden hebt die je zwaar vindt...
Ook dit treurige, regenachtige weer terwijl het eigenlijk zomer had moeten zijn, maakt je sneller somber. Je hebt minder zin om dingen te gaan doen, je gaat minder snel naar buiten en baalt iedere keer als je door het raam naar buiten kijkt.
Soms heb je van die dagen dat je jezelf gewoon even niet mooi vindt en je niet lekker in je vel zit. Zulke dagen heb ik bijvoorbeeld als ik veel stress heb. Je kijkt jezelf in de spiegel aan, ziet alleen maar "tekortkomingen" en "minpunten". Met die mindsetting ga je ook niet met een lekker gevoel de straat op. Je zult automatisch met een minder vrolijk gezicht, een hangend hoofd of voorover hangende schouders rond lopen. En om het af te maken lijken mensen opeens een stuk minder geïnteresseerd in je en dat zorgt ervoor dat je je op dat moment nog vervelender gaat voelen.
Je lichaam reageert op je gedachten. Het is altijd te zien aan je lichaam hoe jij je voelt, ook al probeer je dat te verbergen. Dat heeft te maken met lichaamstaal. Het is onmogelijk om je werkelijke gevoelens te verbergen. Het enige wat je kunt doen is het proberen te verbergen in de hoop dat de ander niet genoeg kennis heeft van lichaamstaal waardoor hij/zij je lichaam niet zal lezen.
Wat wél mogelijk is, is om je gedachten te veranderen. Positiever nadenken, je positiever voelen waardoor je lichaam dat ook gaat uitstralen. Maar je kunt dat ook omdraaien: je lichaam eerst in een positieve houding zetten voordat je gedachten dat doen. Je zult merken dat je gedachten al snel zullen volgen. Alles gaat om je houding en je gedachtegang. Eigenlijk is het een soort bluffen. Je doet je (voor jezelf) mooier en fijner voor dan je je eigenlijk voelt. En het hoeft niet nep te zijn! Je hoeft geen smile op te zetten terwijl je je niet vrolijk voelt, het gaat er om dat je je lichaamshouding verandert waardoor jij je gedachten automatisch ook verandert.
Ik heb een paar tips die je je weer beter zullen laten voelen en ze zijn eigenlijk heel simpel.

Opgetrokken/gespannen schouders
Ben je bewust van je houding. Recht je rug en schouders. Als je merkt dat je schouders en nek gespannen is, kan het zijn dat je je schouders te hoog opgetrokken houdt. Dat zorgt voor extra gespannen spieren in schouders en nek waardoor je ook sneller hoofdpijn krijgt.
Ontspan de spieren in je schouders en laat je schouders omlaag hangen.
Hier het verschil: links omlaag hangende schouders, rechts opgetrokken schouders.
Je voelt je meteen een stuk minder gespannen en hebt sneller het gevoel dat je je problemen aan kan als je je schouders ontspant.

Omlaag hangend hoofd
Kijk je veel naar de grond of kijk je meer om je heen of recht vooruit? Als je merkt dat je meer naar de grond kijkt, recht je hoofd dan en kijk eens recht vooruit en om je heen. Wat is er eigenlijk allemaal om je heen te zien? Ook bij het recht vooruit kijken zul je merken dat je je sterker en zelfverzekerder voelt, net als met je ontspannen schouders.

Je gezichtsuitdrukking 
Hoe kijk je? Heb je wel of geen glimlach op je gezicht? Heb je een frons tussen je wenkbrauwen? Heb je omlaag hangende mondhoeken? Probeer die frons van je gezicht te krijgen en probeer eens te glimlachen, ook al voelt het nog niet echt, dat kan wel komen. 
Kijk naar de mooie dingen
Kijk om je heen naar de kleine dingen die je vrolijk maken. Een hond die stoeit om zijn stok, een schattig huppend konijntje over het gras, een rondfladderend vlindertje, eendjes die achter hun moeder aan lopen. 
Verzorg jezelf
Hoe rot je je ook voelt, blijf jezelf wel verzorgen. Verwen jezelf met dingen waar jij ontspannen van wordt, zoals een warme bad of douche met lekkere geurtjes. Gebruik een gezichtsmaskertje en/of een haarmaskertje. Zorg dat je jezelf weer mooi vindt: draag make-up die jij mooi vindt, draag mooie kleding, verzorg je haren.

Dingen die ik zelf graag doe om me beter te voelen en te ontspannen in huis:

Een fijne warme douche nemen, een ontspannende douchegel gebruiken, een haarmaskertje, een gezichtsscrub, een gezichtsmaskertje, body scrub en body maskertje. Ik trek mijn fijne huispak aan en ga met een dekentje op de bank liggen. Ik kijk een film of pak een boek en probeer mijn kat op schoot te krijgen (lukt niet altijd haha), neem een kop thee en steek een wierookstokje aan.
                                                        Hier word ik dus heel blij en ontspannen van.

Dingen die ik zelf graag doe om me beter te voelen en te ontspannen buitens huis:

Als ik weg moet (naar buiten, openbare plaatsen zoals werk of school) gaat het wat lastiger om jezelf te ontspannen zoals je in huis doet, maar er zijn andere manieren. 
Ik kleed mezelf mooi in fleurige kleding, kleurtjes die me blij maken. Ik maak mezelf op en doe mijn haren los. Dan voel ik me mooier en opgewekter.
Ik ga joggen of fietsen, want door beweging kan ik mijn gedachten beter ordenen en kan ik mijn hoofd makkelijker leeg maken. Na de beweging voel ik me altijd beter, ook al lijkt dat voor de beweging bijna onmogelijk.

En ik kijk naar de mooie dingen om me heen. Ik kan me blijven verbazen over de aller kleinste, maar mooiste dingen. Een bijtje dat in een bloem zit, mieren die mega grote bouwonderdelen verzamelen om mee te nemen naar hun holletje, een vlindertje dat sereen rond mijn hoofd fladdert en mij lijkt te onderzoeken in plaats van andersom.
Het is zo fascinerend allemaal, maar soms zijn we téveel bezig met wat er van ons verwacht wordt (school, werk, sociaal gebied) dat we ons hoofd te vol hebben om daarbij stil te staan. Ga eens voor de lol een keer in het gras zitten, waar dan ook. Of het nu in je eigen tuin is, of in een park, of in een weiland. Ga gewoon zitten en kijk eens om je heen: waar zit je precies op? Alleen gras? Nee, je zit nooit alleen op gras. Wat is er boven je hoofd te zien: alleen blauwe lucht en wolken? Nee, kijk de vogels spelen met de wind, zie de tortelduifjes naar elkaar toe fladderen.
Het is gewoon te mooi voor woorden. En als je dat allemaal ziet, zie je dat je eigen problemen en de drukte, spanning en stress dat het soms mee kan brengen, eigenlijk allemaal subjectief is. En vaak zie ik op zulke momenten in dat mijn problemen best op te lossen zijn en dat het heus nog wel mogelijk is om te ontspannen en genieten.

Onthoud: alles komt goed!

1 opmerking: