dinsdag 11 september 2012

Beauty tips: Ondertonen


Eén van de belangrijkste beauty facts om rekening mee te houden zijn de ondertonen van je huid. Als je de jouwe weet kun je make-up kleuren, sieraden en kleding beter aanpassen aan jouw huidskleur. Maar hoe weet je nu wat jouw ondertoon is? Hier onder heb ik een paar tips die je kunt gebruiken.


1. Ga recht voor een grote spiegel staan waarin je jezelf volledig kunt zien in een ruimte waar veel daglicht binnen komt. Wikkel een spierwitte handdoek om je lichaam zoals je normaal misschien doet als je uit de douche komt en doe dat ook met je haren. Drapeer een wit laken of handdoek over de meubels achter je zodat je, als je voor de spiegel staat, alleen maar wit om je heen ziet. Op die manier is het makkelijker om de ondertonen van je huid te zien.
Wat zie je nu? Heeft je huid een blauwige gloed? Zo ja, dan heb je koele ondertonen.
Als je huid een gelige gloed heeft, dan heb je warme ondertonen en als het groenig is, heb je neutrale ondertonen.

2. Leg een zilver en een goudkleurig sieraad op of naast je huid en kijk welke kleur het best en meest mooi staat, ongeacht jouw eigen voorkeur. Probeer het zo objectief mogelijk te bekijken. 
Als zilver het best bij je staat, dan heb je koele ondertonen. Als het goud beter bij je staat, heb je warme ondertonen. Als beide kleuren even goed staan, heb je heel veel geluk met een neutrale ondertoon

3. Kijk in het zonlicht naar je aderen op de onderkant van je pols. Als je aderen blauw of blauw-paars zijn, heb je koele ondertonen. Zijn je aderen geel of olijfkleurig, dan heb je warme ondertonen. Heb je zowel blauwe als geel-groene aderen, dan is het neutraal.

Als je alle drie de testen gedaan hebt, weet je als het goed is je ondertoon. Dan gaan we nu kijken welke kleuren jou het beste staan.
Als je warme ondertonen hebt staan de volgende kleuren oogschaduw jou het best: goud, koper, brons, aardtonen (oranje, olijf, geel of bruin) en oranje-rood. Je kunt het beste een foundation met een gele of perzikkleurige basis gebruiken en een een perzikkleur of koraalkleur blush. Als je graag rode lipstick of lipgloss draagt, neem dan een rode kleur met een oranje ondertoon.

Heb je koele ondertonen dan staan de kleuren zilver, grijs, magenta, roze en kleuren als saffierblauw, smaragdgroen of bordeauxrood je het best. Gebruik dan een foundation met een neutrale of roze basis. Ook blush kun je het best met een roze basis gebruiken.

Als je heel veel geluk hebt, heb je neutrale ondertonen. Dat betekent dat jij alle kleuren kunt dragen die je wilt.
Zwart is een kleur die bij zowel koele als warme en neutrale ondertonen goed staat. Je hoeft natuurlijk niet altijd aan deze "regeltjes" te houden. Als je warme ondertonen hebt, kun je heus wel eens een zilveren oogschaduw of eyeliner gebruiken, als je maar in je achterhoofd houdt welke kleuren jou het best staan. Wel belangrijk is dan om altijd een foundation en blush te gebruiken met een gele of perzikkleurige basis. Het staat gewoon heel raar als je gezicht een gelige ondertoon heeft en je een rozige blush draagt.

Van mijzelf weet ik dat ik de koele ondertonen heb. Bij mij staan zilveren sieraden het beste en het ziet er zelfs raar uit als ik goud draag (wat ik nooit doe). Ik hou gelukkig sowieso meer van zilverkleuren dan van goud of brons, dus dat is een voordeel. Soms wil ik nog wel eens oogschaduw met aardkleuren op doen, maar ik zorg er gewoon voor dat ik niet teveel bruin gebruik. Als ik het bij een champagne of héél lichtgoud houd, dan ziet het er mooi uit, maar anders niet.
Mijn ogen zijn lichtgroen met grijs, dus ook daaraan kan ik zien dat de koele kleuren mij beter staan en daar kan ik lekker mee spelen. 

Wat voor ondertoon heb jij?

6 opmerkingen:

 1. ik heb warme ondertonen. Donkerbruine ogen, rossig haar, gelige huid. Ik ben dan ook fan van aardetinten en mooie neutrale kleuren. Ook glanzend goud hoort daar natuurlijk bij.
  Toch heb ik altijd een zilveren kettinkje om, dat kan op zich nog wel.

  Leuk artikel!

  Groetjes Hennie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen. Ik heb warme ondertonen. Aardtinten passen ook wel bij mij. Goudde sieraden draag ik eigenlijk vrijwel nooit. Zilver vind ik me net iets mooier staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk stukje! Ik heb je genomineerd voor de liebster award http://priscillasbeautyblog.blogspot.nl/2012/09/liebster-award.html xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat ik toch bij warme ondertonen pas. Koelere tinten kwa make-up staan mij 9 van de 10 keer ook totaal niet haha :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Handig artikel! Je hebt er weer een volger bij! Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben ook fan van de warme ondertonen!

  BeantwoordenVerwijderen