vrijdag 15 maart 2013

Waarom vrouwen meer last hebben van slaap tekort dan mannen

Dit las ik op internet.
Als een vrouw in de morgen wakker wordt met een slecht humeur, dan mag vriend of echtgenoot haar dat niet kwalijk nemen. Wetenschappers ontdekten dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen én meer lijden door dat slaaptekort, zowel op mentaal als fysiek vlak. Een slecht humeur in de ochtend is dus niet echt hun schuld.
Op gezondheidsgebied hebben vrouwen door een slaaptekort bijvoorbeeld een hoger risico op een hartziekte en bloedklonters, wat kan leiden tot een beroerte. Daarnaast hebben ze ook meer ontstekingssignalen, die wijzen op een ontwikkelend gezondheidsprobleem.

"En aangezien die ontstekingssignalen gelinkt zijn aan meer pijn, kan het vrouwen letterlijk meer pijn doen om 's morgens wakker te worden", legt slaapexpert dr. Michael Breus uit. Dat volstaat om hen knorriger te maken.

Man vs. vrouw
Maar vrouwen met een slaaptekort hebben ook nog meer kans op een depressie en andere psychologische problemen. Mannen daarentegen hebben geen verhoogd risico op deze aandoeningen door een slaaptekort, zo bleek uit de studie van wetenschappers van de Duke University in North Carolina

"We stelden vast dat vrouwen met slaaptekort vaker depressief waren, bozer waren en vijandiger vroeg in de ochtend", vertelt dr. Breus.

Het is dus niet onze schuld dat we meer last hebben van een ochtendhumeur, maar we kunnen er wel iets aan doen: meer slapen. Als het niet lukt om dat 's nachts te doen, moet je volgens dr. Breus strategische dutjes doen. Hij waarschuwde wel dat die 25 of 90 minuten moeten duren, want andere lengtes zullen je nog slaperiger maken

20 minuten langer
Dit is overigens niet de eerste keer dat experten suggereren dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen. Volgens expert professor Jim Horne moeten zij 20 minuten langer slapen dan mannen, met dank aan hun brein.

"Een van de belangrijkste functies van slapen is het brein de tijd geven om zichzelf te herstellen", weet de slaapexpert van de Loughborough University. "Tijdens de diepe slaap ontkoppelt de cortex - het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor onze gedachten, geheugen, taal, enzovoort - zich van de zintuigen en gaat in herstelmodus."

"En hoe meer je je brein gebruikt, hoe meer het moet herstellen en hoe meer slaap je bijgevolg nodig hebt", aldus de professor. "Vrouwen hebben de neiging om meer te multitasken, dus gebruiken ze hun eigenlijke brein meer dan mannen. En daardoor hebben zij meer slaap nodig", besluit hij. 

----------------------------------------------------------------------------------------------

Heb jij vaak last van een ochtendhumeur? 

1 opmerking:

  1. haha nee gelukkig heb ik geen last van een ochtendhumeur! maar je hebt echt een leuke blog, ik volg je. wil je terug volgen?

    xx Sophie
    fashiondreamsforever.blogspot.nl

    BeantwoordenVerwijderen