maandag 3 juni 2013

Geleende boeken #1

Eén van mijn grootste hobby's naast schrijven is toch zeker wel lezen. Ik zou echt niet zonder boeken kunnen en ik vraag me wel eens af of ik lang genoeg zal leven om alle boeken te lezen die ik ooit nog wil lezen. Ik ga daarom zo vaak mogelijk naar de bibliotheek en probeer ieder moment dat ik vrij heb wat te lezen. Lezen is voor mij amusement, maar ook ontspanning. Ik kan tot rust komen tijdens lezen en ik vind het heerlijk om even me in een ander wereldje te verdiepen; de wereld van het boek dat ik aan het lezen ben.
Het lijkt me daarom leuk om een artikel te schrijven over de boeken die ik leen van de bibliotheek en dit keer zijn het deze zes boeken.
 Het evenwicht van haaien - Caterina Bonvicini
Sofia's vader reist de wereld rond voor zijn grootste fascinatie: haaien. Hij bestudeert en fotografeert ze van heel dichtbij, zonder kooi of bescherming, met roekeloze bravoure. Zijn contact met Sofia verloopt via e-mails over zijn opwindende ontmoetingen met de haaien. De mensen die Sofia leert kennen, zijn even fascinerend als haaien. En ook zij kunnen gevaarlijk zijn. 
Met scherpe pen beschrijft Bonvicini de verwondingen die je oploopt tijdens het leven. Het evenwicht van haaien is een roman over eenzaamheid en liefde, vriendschap en passie.
 In verleiding - Douglas Kennedy
Een zinderend verhaal over een man die wordt verleid door macht, geld en de liefde.
David Armitage wil niets liever dan rijk en beroemd worden, zoals alle ploeterende scriptschrijvers in Hollywood. Elf jaar lang worden al zijn scenario's afgewezen, totdat er een wordt gekocht door de televisie. Ineens is hij de gevierde schrijver van een populaire tv-serie.
De roem stijgt David naar het hoofd en hij verlaat zijn vrouw en dochtertje voor een jonge, mooie en ambitieuze filmproducer. Maar dan krijgt David een aanbod van de miljardair Philip Fleck dat hij niet kan weigeren. Een aanbod dat David regelrecht naar de hel van het Hollywoodparadijs voert.
Roes - Carla Bogaards
Isabel heeft warm bloed en een groot hart. Ze stort zich in een heftige love affair met een pianist. Niettemin staat ze aan het begin van deze roman met lege handen: iedereen die zij liefheeft is haar ontvallen of heeft haar verlaten. De levenslustige en gepassioneerde Isabel slaat zich erdoorheen. Seks en liefde en vriendschap blijken uiteindelijk de drie douceurtjes die het wrede leven voor haar in petto heeft.
 Ik begrijp de moordenaar - Mark Boog
Een beestachtige moord van bijna dertig jaar geleden ligt als cold case op het bureau van de rechercheur. De laatste klus voor zijn pensioen. Volstrekt overbodig, vindt hij, want er zijn geen nieuwe feiten in deze geruchtmakende zaak, beter bekend als de molenmoord. De vermoedelijke dader werd gepakt en later weer vrij gelaten. Voor iedereen blijft het onbegrijpelijk dat uitgerekend zij haar man wilde vrijpleiten van de moord op zijn jonge minnares. Zestien kogels, zijn pistool twee maal leeggeschoten. Wat is haar motief? En waarom begint zij, inmiddels weduwe, met de opnieuw rechercherende politieagent een affaire? En waarom schrijft de agent in zijn rapport een provocerend 'Ik begrijp de moordenaar'?
 Eenmalige zonde - Stephen King
Een oude predikant voelt dat zijn einde nadert. Hij roept de vrouw die hem verzorgt bij zich en vertelt haar zijn grootste wens: nadat hij jarenlang deugdzaamheid heeft gepredikt en zijn kudde voor dwalingen heeft proberen te behoeden, wil hij nu wel eens ervaren hoe het is om te zondigen. Hij biedt haar 200.000 dollar om in zijn naam een zonde te begaan. Als ze het verzoek van haar patiënt inwilligt, zal haar leven nooit meer hetzelfde zijn.
 Vinexvrouwen - Naima El Bezaz
Het leven in een vinexwijk verloopt niet altijd soepel. Daar weet Naima El Bezaz, die bijna tien jaar in zo'n buurt woont, alles van. In haar autobiografische roman Vinexvrouwen beschrijft ze het wel en wee van haar gezin in deze typisch Nederlandse nieuwbouwwijk. Als Marokkaanse kijkt zij met een fris oog naar de Hollandse gewoontes, al speelt er nog iets anders mee: de vinexwijk wordt geleidelijk aan bevolkt door steeds meer nationaliteiten, wat voor onrust zorgt. Terwijl haar dochtertje op school christelijke liedjes leert, verbaast El Bezaz zich over de Nederlanders. Ze begrijpt eigenlijk niets van hun eigenaardige gedrag.
El Bezaz neemt de lezer mee naar huis en naar de buren en houdt ons zo een genadeloze spiegel voor, waarbij de auteur zichzelf bepaald niet spaart.

Uit deze lijst met boeken die ik gisteren meegenomen heb van de bieb, kun je denk ik aardig goed halen wat mijn interesses zijn. Ik heb deze keer boeken uit veel verschillende categorieën gekozen. Ik heb verhalen uitgekozen die spannend, eng en mysterieus zijn, verhalen over sociale kwesties, maar ook verhalen over liefde en vriendschap.
Een veel voorkomend thema dat ik vaak zonder nadenken uitkies in de bibliotheek is toch wel psychologie. Ik vind psychologische romans erg interessant en nu ik naar de ruggen van de gekozen boeken kijk, zie ik dat ik dit keer weer drie psychologische romans heb: Het evenwicht van haaien, Roes en Ik begrijp de moordenaar. Vinexvrouwen is een sociaal verhaal (verhaal over sociale kwesties die in Nederland spelen), Eenmalige zonde van Stephen King is een griezelverhaal en In verleiding heeft geen label met thema.

Ik ben begonnen in het boek Vinexvrouwen en ik moet zeggen dat ik erg gelachen heb. Het is een waargebeurd verhaal en de schrijfster heeft het geschreven als een soort dagboek; je leest wat zij meemaakt en haar gedachten en gevoelens daarover op een humoristische manier. En je leert veel over de cultuurverschillen van Nederlandse Marokkanen en Nederlanders wat ik persoonlijk heel interessant vind.

Als het weer tijd is om de boeken terug te brengen naar de bibliotheek, zal ik nog een artikel schrijven met mijn mening over de wel of niet gelezen boeken. 

Welke boeken zou jij graag willen lezen?

7 opmerkingen:

 1. Ik ken ze allemaal niet! Wel gehoord van Stephen King, maar zijn boeken ken ik verder niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog geen enkel van deze boeken gelezen. Ik lees sowieso ook zelden of nooit in het Nederlands. Stephen King lijkt me wel leuk om te lezen :-) Lekker spooky.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hmm, ik heb van deze boeken ook geen een gelezen.
  Het laatste boek dat ik gelezen heb is Beauty van Cynthia.

  www.ishootlovee.com
  Susan

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Woww je hebt veel geleend! Ik heb in al geen jaren meer een boek uit de bieb. Echt zonde want vroeger las ik superveel. Leuke blog heb je! zullen we elkaar volgen? Ik volg je nu op bloglovin :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow lekker veel! Veel plezier met lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen