Pagina's

maandag 9 juli 2012

Help! Een blaasontsteking! En nu?

Een blaasontsteking is ontzettend pijnlijk, vervelend en frustrerend. Je bent dagenlang aan de wc gekluisterd omdat je constant het gevoel hebt dat je vreselijk moet plassen, maar als je dan naar de wc gaat, komt er niets uit dan een paar druppeltjes. En die paar druppeltjes doen vreselijk pijn. Het is een schrijnende, brandende en stekende pijn. De urine kan troebel zijn, sterk ruiken of bloed bevatten. Erg onprettig!
Omdat ik een chronische blaasontsteking heb en helaas erg goed weet hoe het voelt en hier bijna dagelijks last van heb, besloot ik om een artikel te schrijven hoe je het best en snelst van je blaasontsteking af kunt komen. Eerst zal ik wat informatie over de blaasontsteking zelf geven.

Wat is een blaasontsteking?
Een blaasontsteking is een ontsteking van de blaaswand en soms ook van de urinebuis. Het is een veelvoorkomende urineweginfectie en bijna de helft van de vrouwen krijgt er minstens één keer in haar leven last van en ongeveer één derde hiervan heeft last van regelmatig terugkerende blaasontstekingen.
Vrouwen hebben vaker en sneller last van een blaasontsteking dan mannen, omdat de urinebuis bij vrouwen korter is. Daardoor kunnen bacteriën makkelijker in de blaas terecht komen en ook is de afstand tussen de urinebuis en de anus bij vrouwen korter dan bij mannen waardoor de E.coli bacterie meer kans heeft om in de urinebuis en blaas terecht te komen. De E.coli bacterie is een darmbacterie die bij alle mensen aanwezig is.
Meer dan 85% van de urineweginfecties wordt veroorzaakt door deze bacterie. In de rest van de gevallen kan het een andere (hardnekkigere) bacterie zijn, zoals bijvoorbeeld bij mij het geval is.

Oorzaken
Als je immuunsysteem minder goed functioneert dan normaal heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Je afweersysteem heeft dan als het ware niet genoeg kracht om zich af te weren tegen binnenkomende bacteriën en kan het dus zijn dat de "slechte" bacteriën de kans krijgen om te gaan vervelen.
Het is nodig voor je blaas en je nieren om altijd goed te drinken, omdat de afvalstoffen in je lichaam er uit moeten spoelen. Daarnaast moet de blaas ook regelmatig "schoongespoeld" worden om eventuele bacteriën en stoffen weg te spoelen. Als je dus te weinig drinkt en je immuunsysteem is niet helemaal optimaal, kan er een blaasontsteking de kop opsteken. 
Het is erg belangrijk om al je urine uit je blaas te plassen zodat er geen restjes overblijven in de blaas. Hierdoor kunnen bacteriën zich makkelijker vermenigvuldigen. 
Veel vrouwen krijgen een blaasontsteking na geslachtsgemeenschap. Oftewel: seks. Bij seks komen er veel bacteriën kijken en door gemeenschap kan de urinebuis geïrriteerd raken. Ook kun je sneller en makkelijker een blaasontsteking krijgen tijdens de menstruatie.

Voorkomen van een blaasontsteking
Er zijn genoeg manieren om een blaasontsteking te voorkomen of dan in ieder geval te verkleinen. 
- Zorg dat je genoeg drinkt. Probeer 1,5 of 2 liter per dag te drinken (het liefst water, omdat dat het lichaam het best zuivert)
- Zorg voor voldoende vitamine C. Eet dus veel fruit (vooral in citrusvruchten zit veel vitamine C, zoals sinaasappels, citroen, limoen, mandarijnen, grapefruit) en drink regelmatig cranberrysap. In cranberry's zit heel veel vitamine C en bevat verder nog andere stofjes die erg goed zijn voor de blaas en het immuunsysteem.
- Plas zo goed mogelijk al je urine uit je blaas. Dit lukt beter als je voorover op de wc gaat zitten.
- Probeer urine zo min mogelijk lang op te houden, want dan hebben bacteriën minder kans om zich te nestelen in de blaas. Als je de aandrang voelt, ga dan meteen als je kunt. Door plassen worden de bacteriën weggespoeld uit de blaas.
- Zorg voor goede hygiëne. Veeg van voor naar achter in plaats van andersom, zodat de E.coli (de darmbacteriën) minder kans hebben om in je urinebuis terecht te komen) en was na het toiletbezoek altijd je handen.
- Was je vagina nooit met (geparfumeerde) zeep. Was het met gewoon water of eventueel Lactacyd. Het is niet goed voor de vagina om het vaak te wassen, omdat de vagina zelf en de urinebuis snel geïrriteerd kan raken. Daarbij kun je door zeep te gebruiken ook de goede bacteriën wegwassen en dat moeten we natuurlijk niet hebben. 
- Ga na seks altijd even plassen, ook als je denkt dat je niet hoeft en was daarna je vagina. Het is belangrijk dat bacteriën weggespoeld worden, zowel van binnen als van buiten.
- De "slechte" bacteriën houden van suikers en leven daar beter op, dus zorg dat (vooral als je weet dat je immuunsysteem wat slechter is dan normaal) je niet teveel zoetigheid eet of drinkt. En drink ook zo min mogelijk alcohol, omdat alcohol je immuunsysteem sneller tijdelijk kan verslechteren en ook daar zitten veel suikers in.
- Draag ondergoed van katoen in plaats van nylon en verschoon het zo vaak mogelijk. Strings zijn erg mooi, maar kunnen bacteriën ook makkelijker verplaatsen door het smallere gedeelte.


Verhelpen

Als je vermoed een blaasontsteking te hebben, bel dan de huisarts of ga er naar toe. Hij of zij zal je vragen om een potje van je urine zodat zij het kunnen onderzoeken en in de meeste gevallen krijg je een antibiotica. Op zich is een blaasontsteking makkelijk en snel te verhelpen, maar áls je er last van hebt, wil je natuurlijk het liefst er zo snel mogelijk van af zijn. 
Ik heb hieronder daarom een aantal tips waar je misschien wat aan hebt. Deze tips kunnen ervoor zorgen dat je (met of zonder antibiotica) er sneller van af bent.
- Drink zoveel mogelijk water, maar luister wel naar je lichaam. Drink niet teveel als je maag er niets meer bij kan hebben. 
- Drink cranberrysap. Cranberry's zijn erg gezond, bevatten veel vitamine C en andere stofjes die een blaasontsteking kunnen voorkomen of tegengaan.
- Slik vitamine C pillen
- Eet fruit en vooral citrusvruchten, zoals sinaasappels, grapefruit, mandarijnen, citroen, limoen, omdat daar veel vitamine C in zit. En de bacteriën hebben een hekel aan zuur, dus zorg dat je er goed van eet of drinkt.
- Eet yoghurt. Gewone yoghurt met zo min mogelijk suiker, omdat de bacteriën op suikers leven. Eet dus ook geen aardbeienyoghurt of iets dergelijks. Gewoon puur yoghurt is het beste.
- Drink thee of heet water met een scheutje geconcentreerd citroensap. Dit potje is bij vrijwel iedere supermarkt te koop voor ongeveer 0,50 euro.
- Rust genoeg. Geef je lichaam de kans om zich te herstellen en te genezen.
- Zorg dat je buik warm blijft. Draag dus geen heupbroeken of truitjes waardoor je buik een beetje bloot is.  
- Onderschat het niet, want als je een blaasontsteking verwaarloost en dus niet (goed genoeg) aanpakt, kan het zijn dat de infectie doortrekt naar de nieren waardoor je een nierbekkenontsteking oploopt. En dan heb je echt een groot probleem en nog veel meer pijn.

Mijn verhaal
Toen ik 17 was heb ik voor de eerste keer een blaasontsteking gekregen. Het was een vreselijk zware blaasontsteking waar zelfs de huisarts van schrok. Ik was het weekend daarvoor het hele weekend op Pinkpop geweest en heb gebruik gemaakt van die plastic openbare toiletten. Daar heb ik hoogstwaarschijnlijk een zeer hardnekkige bacterie opgelopen die moeilijk bestreden kan worden. 
Sinds die keer is mijn blaasontsteking een heel aantal keren teruggekomen. Ik ben nu 22 en heb nu dus al 5 jaar last van regelmatig terugkomende blaasontstekingen. Het is zelfs zo erg dat het mijn leven beheerst. Vrijwel iedere dag heb ik pijn bij of na het plassen.
Als ik voor het slapen gaan niet genoeg drink, word ik midden in de nacht of vroeg in de ochtend wakker met een blaasontsteking. Als ik voor het slapen gaan wel genoeg drink, word ik iedere nacht een aantal keer per nacht wakker. Mijn blaas is door de jarenlange irritatie gevoeliger geworden waardoor ik sneller en vaker het gevoel heb dat ik naar de wc moet. Erg lastig tijdens lange autoritten, op uitjes, in de bioscoop, tijdens etentjes, bij vreemde mensen thuis, in het vliegtuig, op vakantie, op school of tijdens werk. 
Iedere dag moet ik minstens drie vitamine C pillen slikken. Ik drink ongeveer 2 liter water per dag en daarnaast andere dranken, zoals sap waar meestal ook vitamines in zitten. Ik drink zo min mogelijk frisdrank omdat daar veel suiker in zit. En dan nog krijg ik regelmatig een ontsteking waardoor ik een paar dagen volledig aan de toilet gekluisterd ben.
Sommige mensen begrijpen het niet en denken dat ik me aanstel, of irriteren zich gewoon aan het feit dat ik vaak naar het toilet moet. Gelukkig hebben mijn familieleden en vrienden er veel begrip voor, omdat zij mij vaker meemaken en leven met me mee als ik weer eens een ontsteking te pakken heb.
Ik schat dat ik rond de 100 flinke blaasontstekingen zit sinds 2007. Daarnaast kleine irritaties die snel verholpen zijn door een paar flesjes water en vitamine C pillen.
De huisarts is het spoor een beetje bijster, maar heeft wel kunnen onderzoeken dat het een hardnekkige bacterie is. En niet een die vaak voor komt. Inmiddels ben ik immuun voor antibiotica, dus ook daar kan ik niet meer op terugvallen. Binnenkort ga ik naar een uroloog om het verder te laten onderzoeken en hopelijk is er een oplossing voor te vinden. 

Heb jij ooit een blaasontsteking gehad? Of heb jij of iemand in je omgeving ook een chronische blaasontsteking? 

Als je verder nog vragen hebt, stel ze gerust!

9 opmerkingen:

  1. Nog nooit een blaasontsteking gehad gelukkig! En dat wilde ik graag zo houden :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zelf ook vaak last van een blaasontsteking, ik begrijp precies hoe je je voelt! Het liefste wil ik de hele dag op de wc zitten en verder niks doen.

    Zelf drink ik 1/2 glazen cranberry sap per dag, veel water en eet ik elke dag fruit. Wat ik niet meer doe sinds ik blaasontstekingen krijg is het dragen van inlegkruisjes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hier ook chronische blaasontstekingen. Dit al sinds mijn 12de. Ik ben nu 22 jaar en ook bij mij overheerst het me. Bij mij worden de klachten erger door vitamine C, dus ik mag helemaal geen sinaasappelsap, vruchtensap of cranberrysap drinken. Frisdrank is ook uit den boze. Waar ik me wel aan kan optrekken is D-manose. Het is een enkelvoudig suiker waar de bacteriën aan blijven kleven en zo bij het plassen de blaas verlaten. Misschien kan deze tip ook mensen helpen die regelmatig hetzelfde doormaken als ik.

    Veel succes ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier ook regelmatig terugkerende blaasontstekingen. Bij mij begonnen op de middelbare school en is tijdens mijn studententijd wel verminderd maar vooral bij het uitgaan (alcohol en dus suiker) kreeg ik toch veel last en stond ik het grootste deel van de tijd in de rij voor de wc. D-manose inderdaad ook geprobeerd en werkt inderdaad wel al vind ik het toch erg prijzig en het is helaas geen erkend medicijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ondergoed op 90 graden wassen.. en de kruisjes heet strijken.. kruisje naar binnen vouwen en dan de twee zijkanten toevouwen.. hierdoor is het kruisje van je slipje bedekt.. door stof en vuil van buitenaf kan het besmet worden met bacterien die je lichaam ziek maken.. Veel yoghurt eten of andere zure dingen schijnt volgens mijn huisarts bijgeloof te zijn want je lichaam maakt zelf een zuurgraad aan.. en de vitamine c komt in je bloed en niet op de plaats waar het nodig is.. Ik eet elke dag al yoghurt vanwege mijn botontkalking.. en neem ook vitamine c in samen met calcium en vitamine D.. alles via de huisarts want die geeft een hogere dosering.. Door botontkalking gaat je afweer mechanisme ook naar beneden.. en heb je ook snel een blaas ontsteking te pakken.. ik heb nu mijn tweede al te pakken in 6 weken tijd.. veel drinken is het beste.. appelsap is heel erg goed omdat dit namelijk ook erg goed is voor je nieren... je plast er ook sneller van.. extra vitaminen van fruit is een bakerpraatje.. natuurlijk het is lekker maar het zit tussen je oren als je denkt dat het helpt.. drinken drinken en nog eens drinken.. dat is het enige wat echt helpt..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Neem contact op met praktijk de ham in de meern. Hier kunnen ze je van allerlei vervelende bacteriën afhelpen waar de reguliere wereld geen antwoord op heeft. Ook die resistent zijn voor antibiotica. Ik weet in wat voor hel je leeft en wens je heel veel succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hebben jullie het ook wel is tijdens jullie menstruatie gehad?? ik ben voor het eerst een anderhalf dag ongesteld geworden, de huisarts heeft een urine test laten doen en een zwangerschaps test. resultaat niet zwanger wel een flinke blaasontsteking. heb een antibiotica gekregen. maar de pijn die ik heb is gwn verschrikkelijk!

    BeantwoordenVerwijderen